Enokul.com

Özel okulların fiyatlarını öğrenin.

  • Giriş
Menü
  • Giriş
  • Anaokulları
  • İlkokullar
  • Ortaokullar
  • Liseler
    • Anadolu Liseleri
    • Fen Liseleri
    • Meslek Liseleri
    • Güzel Sanatlar Liseleri
    • Temel Liseler
Verified Listing

Verified Listing

This listing is being maintained by its rightful owner.

Üsküdar Amerikan Lisesi

Üsküdar, İstanbul, Anadolu Yakası
LiselerAnadolu Liseleri
İstanbulAnadolu YakasıÜsküdar
0 Yorum
Fotoğraf Ekle
Okul Beni Arasın0216 333 11 00 Yorum Yaz

Fotoğraflar

Hakkında

Özel Üsküdar Amerikan Lisesi Tarihçesi

İlk Yıllar

Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır.

Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, Bahçecik’ten Adapazarı’na; 1920’li yıllarının başında ise Bağlarbaşı’ndaki kampüse taşındı. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi Bağlarbaşı kampüsünde çağdaş Türkiye’nin genç kızlarını yetiştirmeye başladı.

Okulun o yıllarını bizlere en iyi aktaranlardan bir isim de 1928 mezunu olan ve mezuniyetinin ardından tam 37 yıl boyunca okulda Türk Müdür Baş Yardımcısı olarak görev yapan Semiha Malatyalıoğlu idi. Malatyalıoğlu’nun ilk izlenimleri, “okuldaki öğrenciler ve öğretmenlerin birbirine ne kadar yakın olduklarını” yansıtır.

1925 yılına gelindiğinde okuldaki eğitim Barton Hall ve Bowker Hall’da veriliyordu. Round House tam bugün bulunduğu noktada idi. Emir Konak’ın yerinde ise siyah ahşap bir bina yer alıyordu.

Günümüzde Kinney Cottage binasının bulunduğu yer bu dönemde ahır olarak kullanılıyordu. Ahır daha sonraları yıkıldı ve son sınıflar için ev ekonomisi ve alıştırma amacıyla kullanılmak üzere Kinney Cottage inşa edildi. Binaya, okul Adapazarı’ndan taşındığı sırada müdürlüğünü üstlenen Mary Kinney’in anısına “Kinney Cottage” adı verildi.

1931-1961 yılları arasında resim öğretmeni ve yazar olarak çalışan Dorothy Blatter, Çalıdere Cottage’ı 1950 yılının sonbaharında yaptırdı ve tam 21 Aralık 1950’de “zaman kapsülü” nü binanın köşe taşlarından birinin ardına sakladı. Evin yapıldığı alan günümüzde de Üsküdar Amerikan Lisesi kampüsü içindedir.

 

Semiha Malatyalıoğlu’nun Üsküdar Amerikan Lisesi Anıları

Okulun ilk yılları tabii ki bugünkünden çok farklıydı. Örneğin okulun yarısı tüm “study hall”u doldurabiliyordu. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisedeki toplam öğrenci sayısı 242 idi. İlk yıllarda Türkçe dersleri yoktu. 9. sınıfın ardından eğitim üçe bölünmüştü. “Collegiate”, “Commercial” ve “Home Economics”. “Collegiate”, kızları üniversite eğitimine hazırlıyordu. “Commercial” ticari hayata, “Home Economics” ise ev kadını olmaya yönlendiriyordu. Lise sınıflarında öğrenim gören öğrenciler arasında sadece 3 Müslüman öğrenci vardı. Bu öğrencilerden biri olan Semiha Malatyalıoğlu “Müslüman bir Türk olarak, dini bayramlarını ve yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti, milliyetçilik bilincini, sınıf arkadaşlarıyla tam anlamıyla paylaşamamaktan” yakınırdı. O günler, Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüştüğü günlerdi. Lozan Antlaşması’nın ardından yeni eğitim yasası çıktı, diğer yabancı okullarda olduğu gibi anaokulu ve ilkokul bölümleri kapatıldı. Okul, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na ortaokul ve lise olarak eğitime devam etti. 1926’dan sonra, okulun kadrosu değişmeye başladı. Ama bunun yanında gerçekleşen en büyük değişiklik eğitim sistemine Türkçe derslerin eklenmesi olmuştur.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında eğitime gösterilen ilginin artmasıyla birlikte, okul giderek Müslüman öğrencilerin de dikkatini çekmeye başladı. Türk öğrencilerin sayısı birden arttı. Okulun ders dışı aktiviteleri de çoğaldı. Tüm öğrencilerin dört gözle beklediği dans ve diğer aktivitelerin yer aldığı Geleneksel “Mayıs Günü” (May Day) kutlanmaya başlandı. Öğrenciler ayrıca ulusal bayram kutlamalarına da katılıyordu. Yıllar geçtikçe okul, Türkiye’nin geçirdiği değişikliklere adapte oldu.

 

Ms. Martin ve Ms. Morgan

Jessie Martin, Üsküdar Amerikan Lisesi tarihinin önemli bir parçasıdır. Barton Hall’daki restorasyon 1946’da başladı. Huntington Hall ve Martin Hall’un yapımlarının tamamlanması Üsküdar Amerikan Lisesi’nin Ms. Martin tarafından yönetildiği 1955 yılına rastlar. Jesse Martin’in onuruna, yeni binalardan birine Martin Hall adı verildi.

Helen L. Morgan, 1956-1977 yılları arasında ÜAL’nin müdürüydü. Tıpkı Ms. Martin gibi o da ÜAL’ni “Türkiye’nin en iyi okullarından biri” yapmak için uğraştı. Okulun tek laboratuvarı olan fizik laboratuvarına ek bir laboratuvar yapılması için Helen Morgan, sarnıçın kimya laboratuvarına dönüştürülmesini, Fred Shepard ise hamamın biyoloji laboratuvarına dönüştürülmesini sağladı. Okulun modern fen laboratuvarları ve bilgisayar merkezli en yeni binasına Ms. Morgan onuruna Morgan Hall adı verildi.

1990 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi radikal bir değişiklik yaşadı ve okula erkek öğrenci kabulü başladı. Bu değişiklikle “Üsküdar Amerikan Kız Lisesi” tarih oldu ve okulun adı “Üsküdar Amerikan Lisesi” olarak değişti. SEV, USAID bursu, Sabancı Kuruluşu ve destek veren veliler yardımıyla okulda fiziksel değişiklikler de devam etti. Spor salonu yaptırıldı, Bowker Hall, Barton Hall ve Morgan Hall binaları restore edildi.
Üsküdar Amerikan Lisesi, Türk kültürünün hızla değiştiği bu günlerde “eğitimde mükemmeliyet” arayışını sürdürüyor.

Özel İzmir Amerikan Lisesi, Özel Tarsus Amerikan Koleji, Özel SEV Lisesi, Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, Özel Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları, Özel Tarsus SEV İlköğretim Kurumları, SEV Yayıncılık ve SEV Amerikan Hastanesi; Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Okulun mülkleri SEV’e aittir.

8 yıllık temel eğitim yasasının çıkmasının ardından, diğer yabancı okullar gibi Üsküdar Amerikan Lisesi ortaokulu da kalkmış, Liseye hazırlık sınıfı eklenmiştir.

Uzun yıllara dayanan gelenek, SEV ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yaşamaya devam edecektir.

 

Üsküdar Amerikan Lisesi Farkı

Üsküdar Amerikan Lisesi’ni diğer okullardan farklı kılan özellikler

1876 yılında kurulmuş olan okulumuz, Türkiye’nin en köklü okullarından biridir. Akademik hedeflerimiz ve öğrencilerimizden beklentilerimiz yüksektir. Ancak okulumuzun yüz elli yıla yaklaşan tarihi boyunca benimsediği ve en az akademik başarı kadar önem verdiği diğer bir unsur da özgür düşünebilen erdemli gençler yetiştirmektir. Okulumuzu çağın ve hatta geleceğin gereklerine göre sürekli geliştirirken, eğitim geleneğimizin temelinde yatan özgür düşünce prensibini, insani değerleri ve etik ilkeleri korumaya özen gösteriyoruz.

Hedefimiz; öğrencilerimizi akademik donanımı tam, özgüvenli, sosyal ve entelektüel açıdan gelişmiş, İngilizce’yi ardındaki kültürle birlikte, anadili kadar iyi bilen erdemli dünya vatandaşları olarak yetiştirmek.

Bizim hedefimiz; öğrencilerimizin kişiliklerine, yeteneklerine ve ilgi alanlarına en uygun üniversiteyi seçmelerini sağlamaktır. Bu amaçla onları hem Türkiye’deki üniversite sınavında hem de yurt dışındaki üniversitelere kabul edilmekte başarılı olacakları şekilde hazırlıyoruz. Amacımız; öğrencilerimiz için yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda olanak yaratmak ve son aşamada kendileri için en uygun olan seçeneğe karar vermelerine yardım etmek.

Bu da tabii ki, akademik hedeflerimizin ve öğrencilerimizden beklentilerimizin yüksek olmasını gerektiriyor. Her öğrencimizi, potansiyelini en üst düzeyde kullanmaya teşvik ediyoruz ve bunun için gereken tüm desteği sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl okulumuzdan mezun olan ve üniversite sınavına giren 140 öğrencimizden 3’ü en başarılı ilk yüz, 28’ı ise en başarılı ilk bin öğrenci arasında yer aldı. Her yıl öğrencilerimizin yaklaşık %40’ı eğitimini yurt dışı üniversitelerde sürdürmeyi tercih ediyor. Bu yıl da öğrencilerimiz Oxford, Yale, Princeton, Harvard ve UPenn gibi seçkin üniversitelerden kabuller ve burslar aldı. Mezunlarımızın üniversite eğitimi için en çok tercih ettikleri fakülteler sırasıyla Mühendislik, Hukuk ve Tıp’tır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin en ayırt edici özelliklerinden biri de, öğrencilerine özgür düşüncenin hakim olduğu demokratik, destekleyici ve dayanışmayı teşvik eden bir ortam içerisinde eğitim vermesidir. Gençler her alanda inisiyatif almaya ve sorumluluk üstlenmeye yüreklendirilir ve okulla ilgili karar süreçlerinde aktif olarak yer alır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde öğrencilerimizin okuldaki sosyal etkinliklere de en az dersleri kadar önem vermelerini ve katılmalarını bekleriz. Öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve entelektüel gelişimi çok önemli. Gün içerisinde ve okul sonrasında İngilizce ve Türkçe olarak gerçekleştirilen çok sayıda kulüp etkinliğinin yanı sıra özellikle “sosyal sorumluluk” çalışmaları, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin köklü geleneğinin çok önemli ve doğal bir parçasıdır. Örneğin bu yıl Hazırlık sınıfı öğrencilerimiz, bir kardeş okuldaki 8. Sınıf öğrencilerine online özel dersler vererek meslek liselerine ve Anadolu Liselerine giriş oranlarını artırmaya çalışıyor. Yine bazı öğrencilerimiz kardeş ilköğretim ve ortaokul öğrencilerine İngilizce tiyatro, müzik ve resim çalışmaları yaptırıyor. Her yıl yüzlerce öğrencimiz buna benzer çok sayıda projede görev alır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin en belirgin özelliklerinden bir diğeri de mezunlarının birbirlerine ve okullarına yaşam boyu duydukları bağlılık ve verdikleri destektir.

Tagged as: Almanca Eğitimi, Basket Sahası, Bilgisayar Laboratuvarı, Fen Laboratuvarı, Fransızca Eğitimi, Güzel Sanatlar Derslikleri, Halı Saha, İngilizce Eğitimi, Kapalı Havuz, Kapalı Spor Salonu, Konferans – Tiyatro Salonu, Kütüphane, Tenis Kortu, Voleybol Sahası

Yorumlar

Cevabı iptal et

Okul Hemen Sizi Arasın!

Veli Ad Soyad

Mesajınız

Üsküdar, İstanbul, Anadolu Yakası
0216 333 11 00
Yol Tarifi Al

Yetkiliye

Mesaj Gönder

Okul Hemen Sizi Arasın

  • Bu bilgiler doğrudan okula gönderilir. Okul yetkilisi en kısa süre içerisinde sizinle iletişime geçecektir.
    Formu doldurarak kullanıcı sözleşmesini okuduğumu ve kabul ettiğimi onaylıyorum.

Enokul.com

Enokul.com, özel okulları bir araya getirerek veli ve öğrencilerin fiyat teklifleri almalarını sağlayan bir özel okul tercih rehberidir.

ENOKUL.COM

  • Reklam Verin
  • Kullanıcı Sözleşmesi
  • Kişisel Gelişim Rehberi
  • Kariyer
  • Bize Ulaşın

TAKİPTE KALIN

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
Enokul.com © 2019. Tüm Hakları Saklıdır. | Kişisel Gelişim Rehberi | Site Haritası
  • facebook
  • twitter
  • instagram

Hoşgeldiniz!

Lost your password?

Enokul.com'u kullanmaya devam ederseniz, Veri ve Çerez Politikasını kabul ettiğinizi varsayarız. Tamam